Een veldwedstrijd is een wedstrijd, waarop jachthonden in het vrije veld, jagend vóór en of ná het schot, op levend of pas geschoten wild, worden beoordeeld naar de mate waarin zij effectief, op raseigen wijze en in samenwerking met hun voorjager werken.  

Veldwedstrijden specifiek voor staande honden zijn gericht op het werk vóór het schot waarbij de hond werkt als 'wildvinder' en, in het najaar, ook op het apporteerwerk ná het schot.
Desgevraagd zal een keurmeester zeggen: "De ideale staande hond is een energieke, onvermoeibare, zorgvuldige en stijlvolle jager; hij toont zoeklust, initiatief, doorzettingsvermogen en jachtverstand en werkt spontaan samen met zijn voorjager zonder zich onnodig op hem te verlaten; hij zoekt rechtstreeks contact met wild en staat dit bewust en resoluut voor; hij is wildrein en steady bij het opgaan van het wild en op schot, schakelt, indien dat wordt vereist, na het schot gemakkelijk over op de nazoek van dood of gewond wild en apporteert vlot en zonder omhaal zowel te land als uit water."

Deze proeven en wedstrijden hebben in eerste instantie ten doel om de werkkwaliteiten van de deelnemende honden te beoordelen. Maar ook om de prestaties van de deelnemende honden te vergelijken.

Net als de andere jachthondenproeven is het uiteindelijke doel van de veldwedstrijden: de selectie van zo geschikt mogelijk fokmateriaal.
Door het vergelijken en beoordelen van prestaties van de honden wil men een bijdrage te leveren aan het verantwoord fokken van voor het werk geschikte jachthonden en het behouden van het raseigen karakter van de verschillende jachthondenrassen. Door het gebruiken van goede honden zal de weidelijkheid ter jacht worden bevorderd.Logo van ORWEJA

De organisatie die regels stelt aan het organiseren, houden en beoordelen van de jachthondenproeven is ORWEJA. Dit staat voor ORganisatie WEdstrijdwezen JAchthonden

Reglementen
Voor de Draadhaar in het veldwerk zijn twee ORWEJA reglementen van belang.

De wedstrijdkalender
De komende veldwedstrijden en proeven zijn opgenomen in de ORWEJA veldwedstrijdkalender.

Inschrijven

Het inschrijven voor de veldwedstrijden kan uitsluitend digitaal via MyOrweja.

 

Deelnemen.

Goed, u heeft zich ingeschreven voor een veldwedstrijd. Misschien wel uw allereerste. Spannend! Het is goed om met een aantal zaken rekening te houden.

De avond er voor

Voor veel mensen ligt de wedstrijdlocatie niet naast de deur en moet er meestal vroeg verzameld worden. Tijd dus om de avond ervoor alles klaar te hebben zodat u 's-morgens vlot weg kunt. Denk dan aan:

 • Alarmpistool, patronen en evt een extra magazijn
  Wanneer de hond veerwild vastgezet heeft en u loopt het er samen met uw hond uit dan schiet u bij het opgaan van het wild. Met het schieten 'claimt u het punt'
 • Lijn en reservelijn
  Het lijkt een open deur: behalve wanneer de loop van de hond is begonnen is de hond aangelijnd. Maar u zal echt niet de eerste en enige zijn die denkt dat hij de lijn in zn zak steekt. Bij het einde van de loop wil u de hond aanlijnen en u komt er achter dat u de lijn ergens achter u in de bieten heeft laten vallen. Tja.... Dan is het heerlijk om een reservelijn te hebben.
 • Fluit (en reservefluit)
  Schreeuwen in het veld kan niet op waardering rekenen. Een fluit is dus onmisbaar. En wat met een lijn kan gebeuren kan zomaar ook met een fluit gebeuren. Zorg dat je een reservefluit bij de hand hebt.
 • Beenpijpen of regenbroek
  Ook al is het prachtig weer, met een beetje koude nacht kan er toch behoorlijk wat dauw op het gewas zitten. Een loopje door de bieten levert behoorlijk wat vocht op. Dan is het heerlijk om losse beenpijpen of een regenbroek aan te hebben.
 • Watertank en drinkbak
  Uw hond levert een stevige inspanning en moet regelmatig kunnen drinken.
 • Een jachtkruk of campingstoeltje
  Tijdens een veldwedstrijd bent u de hele dag onderweg van veld naar veld, er is veel wachttijd en lunchen gebeurt meestal in het veld. Dan is het lekker wanneer u een makkelijk verplaatsbaar zitje bij u heeft.
 • Natje en droogje voor het 'personeel'
  Voorjager en eventuele andere begeleiders hebben natuurlijk tijdens een dagje in het veld ook behoefte aan eten en drinken. Dus de avond tevoren het koffiezetapparaat alvast klaar zetten en de thermoskannen vullen met kokend water. Broodjes smeren. Voilá.
 • Telefoonnummers van de organisatie meenemen.
  Er kan onderweg iets gebeuren waardoor u later aan gaat komen. Wanneer iedereen al vertrokken is van het verzamelpunt moet u op eigen gelegenheid het veld vinden. Dan is het fijn om telefoonnummers van de organisatie bij de hand te hebben
 • Routebeschrijving
  Even orienteren op waar u naar toe moet en hoe u er komt. Voorkomt op de dag zelf een hoop stress.

Op de dag zelf

 • Op tijd opstaan
  De hond moet nog even goed uitgelaten worden voordat deze de auto in gaat. Er ligt een lange dag voor de boeg.
 • Adem in - adem uit
  Er kan nog zoveel misgaan, blijf rustig. Ongemerkt brengt u van alles over op uw hond. Hoe rustiger hoe beter. Relax!
 • Naar het verzamelpunt.
  De hond blijft in de auto! Op het verzamelpunt gaat u zich melden bij het wedstrijdsecretariaat, maakt u kennis met keurmeesters en veldbegeleiders en natuurlijk de andere  voorjagers. U krijgt niet alleen te horen welk nummer u heeft, u hoort ook welk merk en kleur auto de keurmeester en veldbegeleider. Belangrijk!
  Voor vertrek nog even langs de sanitaire voorzieningen, het zal een tijdje duren voordat u ze weer gaat zien.
 • Naar het eerste veld
  Na het verlaten van het verzamelpunt gaat iedereen naar zijn auto. En dan op zoek naar de auto van de veldbegeleider. Iedere groep vormt een rij achter de auto van de veldbegeleider. De volgorde maakt niet uit, zolang u maar in de goede groep zit.
  De keurmeester zal in overleg met de veldbegeleider een eerste veld uitkiezen. In een sliertje rijden de auto's door het landschap.
  Bij het eerste veld aangekomen zet u de auto zodanig neer dat het (landbouw)verkeer niet gehinderd zal worden.
  Laat de hond in de auto zolang u niet aan de beurt bent. Dat is belangrijk voor de rust.
 • Naar uw eerste loop
  U weet uw plaats in de groepsvolgorde.. Wanneer uw voorganger aan zijn loop bezig is haalt u de hond uit de auto en brengt deze aangelijnd het veld in. Volg de instructies van de veldbegeleider op.
  Denk er aan: u bent te gast in iemands jachtveld, in iemands broodwinning. Dus respect voor veld, wild en gewas is op zijn plaats!
  Trap geen gewassen nodeloos plat. Loop indien mogelijk langs akkerranden of in spuitsporen.
  Op naar de keurmeester. Op zijn teken bent u samen met uw hond bezig in het veld totdat hij, bijvoorbeeld met een signaal op zijn toeter, aangeeft dat uw eerste loop er op zit.

Succes!

 

Jeugdveldwedstrijden

Een jeugdveldwedstrijd is volgens de reglementen een gewone solo veldwedstrijd. De hond is dus alleen in het veld en niet in een koppel. Daarnaast gaat het bij een jeugdveldwedstrijd vooral om de aanleg van de hond. De keurmeester zal dus op een andere manier keuren dan bij novice of open klasse.

In het onderstaande filmpje vertelt keurmeester Pieter Rooijakkers wat hij wil zien bij een jeugdwedstrijd. Daarbij gaat het niet alleen om het gedrag van de hond in het veld. Ook het gedrag van de voorjager komt aan het begin even kort aan bod. Zo gaat de keurmeester in op het schietgrage gedrag van sommige voorjagers.

Het filmpje is gemaakt tijdens de nabespreking van een jeugdveldwedstrijd. Vanwege de matige geluidskwaliteit zijn ondertitels beschikbaar.