Voorstaan leren

Een staande hond hoeft voorstaan niet te leren. Dat zit in de genen, het is zijn natuurlijke aanleg.

Het, door het voorstaan, vastzetten van veerwild in de vrije wildbaan is een ander verhaal. De hond moet het spel met de wind en met wild op de loop echt leren. Het gaat dan om een efficiente zoekwijze, een vastberaden maar niet te onstuimige aanval en het vastzetten van het wild.

Keurmeester Pieter Rooijakkers verwoordde het ooit zo: "het gaat er om dat de hond zorgt dat het wild niet meer durft te rennen en nog niet gaat vliegen". In de onderstaande video legt Rooijakkers, tijdens de nabespreking van een jeugdwedstrijd, uit wat hij als keurmeester wil zien.

 

 

De nadruk zal dus moeten liggen op het opdoen van ervaring. Ervaring van de hond met wildsoorten, terrein- en klimatologische omstandigheden. Maar natuurlijk ook ervaring van de voorjager in de aard en werkwijze van zijn hond, de veldaanpak en de training van het veldwerk.

Een goede start zijn zgn 'veldwerkinstructiedagen'. Op zo'n veldwerkinstructiedag gaat u met uw hond, samen met een andere voorjagers het veld in. Onder begeleiding van ervaren keurmeester/instructeurs laat u de hond jagen en leert u zijn houding en gedrag te lezen.
Veldwerkinstructiedagen worden verzorgd door de VVDD, maar ook door de Ned. Ver. Langhaar en de Ned. Ver. Duitse Staande Korthaar.

Voor vragen neemt u contact op met de VVDD coordinator veldwerkinstructie

 

Korte sfeerimpressie van de VVDD instructiedag voor het werk vóór het schot. Hét werk waarvoor Staande Honden gefokt zijn.