cover draadhaar201403De VVDD is een club van, voor en door leden. We zien dan ook graag uw bijdragen tegemoet. Dit kan in de vorm van tekst, foto of video.

Een full colour glossy tijdschrift vraagt om foto's van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Natuurlijk begrijpen wij dat u meestal als voorjager op stap bent en niet als fotograaf. U bent misschien beperkt in tijd, ruimte en mogelijkheden. Toch kunnen veel situaties ook mooie plaatje opleveren.

Bestandsformaat

Bij veel fototoestellen kunt u instellen in welk bestandsformaat u gaat fotograferen. Wij zien graag afbeeldingen in de volgende formaten (in volgorde van onze voorkeur):

 1. Camera RAW
  Dit soort bestanden geven de beste mogelijkheid om achteraf nog aanpassingen te maken in de belichtingsinstellingen.Hierdoor is het relatief eenvouiding om onder- of overbelichting te corrigeren.
  Bij camera's van het merk Canon zijn dit CR2 bestanden.
  Nikon camera's slaan dit als NEF bestanden op.
 2. TIFF
  Dit bestandformaat geeft veel minder mogelijkheid om belichtingsinstellingen te corrigeren. Het is echter wel een bestand waarbij veel beeldinformatie beschikbaar is doordat er gebruikt gemaakt is van verliesvrije (lossless) compressie.
 3. JPG
  Het standaard bestandsformaat voor de meeste fotocamera's.
  Voor ons is het nadeel van dit formaat dat de camera de kleurcorrectie en compressie direct na het maken van de foto doet. Hierbij gaat beeldinformatie (contrast, kleurdiepte) verloren die we misschien nodig hebben om uw foto maximaal tot zn recht te laten komen.

ScreenprintVVDDsite-home 600x779Resolutie

Het is van belang om foto's te maken in de maximale resolutie die uw camera aan kan. Meer beeldpuntjes leveren betere foto's op en geven de redactie de mogelijkheid om de beelduitsnede aan te passen zodat deze goed in het paginaformaat past.

Grote bestanden versturen?

Het versturen van (veel) grote bestanden via email is niet ideaal. De meeste emailproviders leggen beperkingen op aan de bestandsgrootte terwijl de redactie graag zo groot mogelijke bestanden ontvangt.

Een nuttig alternatief zijn diensten zoals WeTransfer. Hierbij kunt u in één keer tot 2Gb aan bestanden versturen aan één of meer emailadressen.

Waar moeten de foto's naar toe?

Foto's voor het clubblad stuurt u naar de clubblad-redactie

Foto's voor de website stuurt u naar de web-redactie