VVDD-JHD2014-img41 1200x500Traditiegetrouw in het voorjaar de dag waarop jonge draadhaartjes en hun eigenaren centraal staan.

Op 17 mei traden de draadhaartjes aan bij Snowworld, in Zoetermeer.

Kennismaken met de allround disciplines 

Deze dag, bedoeld voor iedereen die voor het eerst of opnieuw een Duitse staande draadhaarpup heeft. De aanwezige draadhaarvrienden kregen de mogelijkheid om kennis te maken met zaken rond het jachthondengebeuren. Het werd duidelijk dat er meer is te doen met de draadhaar dan uitlaten en eten geven. Het werd een gezellige dag, met mooi weer, waarin kennisgemaakt werd, ervaringen werden uitgewisseld en nieuwe ervaringen werden opgedaan.

Alle werk disciplines die u met een draadhaar kunt doen kwamen tijdens deze dag aan bod. Uw draadhaar is tenslotte gefokt als werkhond “pur sang”. De meeste Draadharen werken graag samen met hun baasjes.

De volgende onderdelen kwamen op deze dag aan bod:

  • Apporteer (KNJV) werk: Appeloefeningen, zoeken, apporteren etc. Deze oefeningen worden gebruikt tijdens de werkelijke jacht of op nagebootste jacht wedstrijden. De VVDD organiseert, voor dit werken na het schot jaarlijks een KNJV- en een MAP proef.

  • Veldwerk: Samen met u hond gaat u het veld in op zoek naar veerwild wat hij  door zijn natuurlijke aanleg zal lokaliseren en voorstaan. Ook dit werk wordt gebruikt tijdens de werkelijke jacht of de nagebootste veldwedstrijden die wij jaarlijks meerdere organiseren.

  • Zweetwerk: (Jachtterm voor bloed) Hierbij wordt de hond opgeleid om aan een lange lijn mbv zijn voorjager een spoor van bloeddruppels (zweet) over een hele lange afstand terug te vinden. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij aanrijdingen met wild waarbij het wild gewond wegvlucht. Een draadhaar die daarvoor opgeleid is zal net zolang via het “zweetspoor” zoeken tot het wild gevonden is. De VVDD organiseert jaarlijks een aantal zweetspoorproeven.

  • Exterieur: Ook wij willen u op deze dag graag laten weten hoe uw pup/jonge hond er qua bouw en uiterlijk uitziet. Hoe moet je je hond voorbrengen. Het is absoluut niet de bedoeling dat concurrentie een rol speelt. Iedereen krijgt, zonder dat er een beste hond gekozen wordt, een eerlijke beoordeling. Niemand zal met een vervelend gevoel naar huis gaan.

Al deze disciplines werden uitgelegd en gedemonstreerd door mensen die op deze gebieden hun sporen ruimschoots verdiend hebben.

Fotoimpressie

Dankzij de foto's van Tiny van Driel en Johan Post kunnen we nog nagenieten en misschien wel enthousiast worden voor de Jongehondendag van volgend jaar.