IMG 4386 waterwerk owt 2015 1200x500

VVDD organiseerde haar eerste OWT. Zes draadharen en 30 andere staande honden gingen de uitdaging aan.

Primeur voor VVDD
De Orweja working test (OWT) wedstrijden zijn al langere tijd bekend in de retriever wereld en sinds kort worden er ook OWT’s voor staande honden georganiseerd. Voor het eerst trappen we af voor de OWT van de VVDD. Er deden zes draadharen mee van in het totaal 36 staande honden. Twee in de novice klasse en vier in de starters klasse.

Wat is een Orweja Working Test?
Een OWT is een wedstrijd waarbij alleen gebruik wordt gemaakt voor dummy’s. Postgedrag en de wijze van voorjagen zijn onderdelen waarop meer nadruk ligt bij het OWT reglement.

 • Piepen: Als de hond piept en dit wordt door de keurmeester vastgesteld betekend een onvoldoende voor de proef.
 • Inspringen: Inspringen in elke vorm levert ook een nul op, het zogenaamde ‘houdbaar inspringen’ bestaat niet, dit is gewoon inspringen.
 • Inzetten: De hond mag slechts eenmaal worden ingezet voor een apport, de hond even terughalen mag dus niet. Ook als de hond uit zich zelf terug aan de voet komt zonder apport levert een nul op.

Verschil tussen de Open, Novice en Starters klasse.

 • Starters: Dit is een klasse om de deelnemers kennis te maken met de verschillende proefvormen. Wel zie je dat hier vooral wordt gekeken naar de steadyness van de hondjes en dat het daarnaast simpele apporten zijn, dirigeren is nog niet nodig.
 • Novice: In de novice klasse zijn de honden 18 maanden of ouder. In deze klasse worden de apporten al iets lastiger gemaakt en ook dubbele apporten.
 • Open: Dit is de hoogste klasse en iedere hond mag in deze klasse deelnemen vanaf 18 maanden. In deze klasse zijn de proeven het lastigst en is het dirigeren van de hond wel een vereiste.

Het verloop van de dag
In de ochtend waren er 4 proeven uitgezet waarbij elke keer enkele of dubbele apporten binnengehaald moesten worden. Elke proef had een bepaalde moeilijkheidsgraad voor de verschillende klasse.

 • Proef 1: Markeren
 • Proef 2: Zoeken
 • Proef 3: Postgedrag en steadyness
 • Proef 4: Water
 • Proef 5: Walk-up

Bekijk de foto' s van Ilse Brooijmans in het fotoboek.

 Of Klik op onderstaande afbeelding.

IMG 4245 Banner OWT Klundert 1200x500

In de ochtend werd het apporteren en de steadyness al goed op de proef gesteld.

‘s Middags gingen we door naar de laatste proef, de walk-up. Tijdens de lunch werd al duidelijk dat veel hondjes niet meer in de race waren. Je merkt dat de meeste nog niet helemaal gewend zijn aan de regels van de OWT, dus wat onrustig op post of inspringen leverde ook al wat nullen op. Maar ook de apporten die op het eerste gezicht simpel leken werden toch nog gemist. Toch waren vele deelnemers positief en gaven aan dat ze nu in ieder geval wisten waar ze op moeten trainen.
Dan eindelijk aangekomen bij de walk-up. De bedoeling is dat twee combinaties samen oplopen met de keurmeester. De keurmeester geeft een seintje als ze gaan lopen en de honden moeten netjes volgen. Tijdens het oplopen wordt er een dummy gegooid. De voorjagers laten hun honden zitten en vervolgens geeft de keurmeester een teken wanneer en welke hond er mag vertrekken. Dit was een mooie proef om te zien. De hondjes netjes volgend naast hun voorjager, goed kijken waar de dummy valt en dan in afwachting op het teken om te vertrekken.

Balans opmaken
Nadat alle combinaties waren geweest was het tijd voor het secretariaat om alle punten te tellen en de certificaten uit te werken.
Eerst werden de helpers en de keurmeesters bedankt en daarna werd de prijsuitreiking gedaan. Er waren 4 starters die een diploma hadden behaald en 3 in de novice klasse.

De enige draadhaar die vandaag een kwalificatie behaalde was Jantine Veldhuyzen met Falco (Dirk) en wel met de eerste plaats in de starters klasse, Proficiat!

Slechts 7 voorjagers mochten na afloop een certificaat ophalen: 3 in de noviceklasse en 4 in de startersklasse. Van de 36 deelnemende combinaties gingen 29 voorjagers met lege handen naar huis. In de open klasse viel geen enkel certificaat te vieren.

De top 3 Novicen:

 1. Met 84 punten: Bakó Barát Az Élet, de Hongaarse staande hond Vizsla Draadhaar voorgejaagd door Eric Ouweneel
 2. Met 73 punten: Amity Teun the Waterspaniel, de Ierse Water Spaniel voorgejaagd door Rudi Meijjer
 3. Met 69 punten: Noeska v.d. Duyl, de Duitse Staande Hond (langhaar) voorgejaagd door Jef Braspenning

De top 4 Starters:

 1. Met 86 punten: Falko (Dirk), de Duitse Staande Hond (draadhaar) voorgejaagd door Jantine Veldhuyzen
 2. Met 78 punten: Lillebrusen, de Duitse Staande Hond (langhaar) voorgejaagd door Marty Vreugdenhil-Uil
 3. Met 75 punten: Barka Barat Az Elet, de Hongaarse staande hond Vizsla Draadhaar voorgejaagd door Henk van Nieuwenhuyzen
 4. Met 72 punten: Tomba v.d. Duyl, de Duitse Staande Hond (langhaar) voorgejaagd door Gees Schmidt

De volledige uitslag (recapitulatiestaat) staat op de Orweja site.

Meer foto's van deze OWT van de hand van Remy de Kort - Jachtfotografie