IMG 8043 publiek veldwerkDirk 1200x500Op 16 en 17 oktober gingen 23 voorjagers de strijd aan om de Grote Prijs Jan Coldewey. 

Voor deze wedstrijd waren 6 voorjagers met hun draadhaar uitgenodigd.

2-daagse Meerkamp

De Grote Prijs Jan Coldewey is dé ultieme wedstrijd voor de allround jachthond. In verschillende wedstrijdvormen worden alle disciplines (voorstaan, apporteren, nazoeken en exterieur) van een allround jachthond, waar de continentale staande hond om bekend staat beoordeeld. De 23 deelnemers werden in 4 groepen verdeeld en kregen alle onderdelen verdeeld over 2 dagen. Dit betekende dat er twee soorten wedstrijden per groep op een dag werden afgewerkt en ’s avonds vond de exterieurkeuring plaats.

Allrounden is meer dan alles kunnen.

Tijdens deze dagen werd duidelijk dat het zeker niet gemakkelijk is om verschillende disciplines uit te voeren op een hoog niveau. Waar sommige voorjagers en honden normaal sterk op zijn, werden toch punten verloren en andere onderdelen gingen in eens verrassend genoeg goed.
Bij het veldwerk misten bepaalde groepen het wild in het veld, waardoor de honden vaak niet gretig genoeg waren en geen kans kregen om punten te scoren. Een ander groep had weer last van te veel wild waardoor het lastig werd om alles vast te zetten. Dat er in een keer 13 fazanten op gaan, dat zijn we natuurlijk niet echt meer gewend.

De onderdelen

De KJV proef ging bij de meeste wel goed af en iedereen wist hier wel de nodige punten te scoren. Bertwin was op dit onderdeel met Kyra de beste draadhaarcombinatie. Zijn score van 87 punten lag iets boven het gemiddelde (80 punten) voor deze proef.

GPJC2015 DSD rangorde KNJV

Het zweetwerk bleek ook erg lastig en vooral de eerste dag waren er maar 2 honden die bij het stuk wild zijn uitgekomen. Had de regen van de dag ervoor het te lastig gemaakt? Of hadden de honden ander (levend) grof wild in de neus? Het proefgemiddelde lag net boven de 30 punten. Ook hier was Kyra de beste draadhaar.

GPJC2015 DSD rangorde zweet

Op het onderdeel veldwerk (vóór het schot) was draadhaar Borus (Teun) voorgejaagd door Jeanette Aukes de absolute nummer 1. Zij haalde met haar draadhaar een score van 79 punten waar het gemiddelde op 19 punten lag.

GPJC2015 RanglijstVeldwerk

De tweede dag was er een jachtdag waar alle deelnemers aan meededen voor de apporteerwedstrijd. Dit was een zwaar onderdeel. De gemiddelde score lag op 15,96 punten. Met maar liefst 30 punten was Hendrik Kingma met Janko v.d. Mölnbekke de beste draadhaarcombinatie.

GPJC2015 DSD rangorde ApptVw


Bij het exterieur werd Kyra van Bertwin beoordeeld als beste draadhaar, maar ook de andere draadharen kregen hoge punten van de jury en dat bewijst dat we naast het werken ook laten zien dat de draadharen goed in elkaar zitten. De gemiddelde score bij het onderdeel exterieur was 83,7 punten

GPJC2015 DSD rangorde ext

Trots

Zaterdagavond was dan de prijsuitreiking. Bertwin met Kyra was de hoogst geplaatste draadhaar met een mooie 5de plaats. Alle draadharen hebben deze dagen kunnen laten zien wat ze in hun mars hadden.

GPJC2015 DSD

Helaas gaat het op het bepalende moment bij de een net wat beter dan bij de ander, maar al met al kunnen we trots zijn op voorjagers die de draadharen hebben vertegenwoordigd.

Vanuit de vereniging feliciteren wij alle draadharen met hun behaalde resultaat!


De volgende Coldewey wordt gehouden in 2018, en wie weet staat u over 3 jaar op de Coldewey!?